mandag 12. mars 2012

Palmeolje!

Bruken av palmeolje har økt dramatisk de siste ti årene. Palmeolje finnes i margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser, frokostblandinger og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske husholdninger. I tillegg produseres biodrivstoff av palmeolje.

Men hva er det med denne oljen som truer regnskogen?
Naturlig skog lagrer store mengder CO2. Det gjør ikke plantasjetrær. Når man hugger ned skog for å lage plantasjer frigis det store mengder klimagasser. Denne avskogingen står i dag for nærmere 1/5 av verdens klimautslipp. Skogbevaring er derfor det mest effektive og billigste klimatiltaket vi har, og er en stor grunn til at skogbevaring inngår i forhandlingene om en ny klimaavtale.

Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett.

Enkelte matvarer inneholder mer enn 70 prosent palmeolje, som kan være skadelig for helsen. I gjennomsnitt spiser hver nordmann rundt tre kilo palmeolje hvert år, noe det ikke er lett å unngå. Den billige matoljen som er skadelig både for deg og naturen finnes i nesten alle matvaregrupper.
 
 Visste du at Wasa knekkebrød som Solruta, Frukost, Havre, Mineral plus, Family crisp hvete/spelt og Glutenfritt inneholder palmeolje ?

Det er din helse...ditt liv!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar