Bruken av palmeolje har økt dramatisk de siste ti årene. Palmeolje
finnes i margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser,
frokostblandinger og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske
husholdninger. I tillegg produseres biodrivstoff av palmeolje.
Men hva er det med denne oljen som truer regnskogen?
Naturlig skog lagrer store mengder CO2. Det gjør ikke plantasjetrær. Når
man hugger ned skog for å lage plantasjer frigis det store mengder
klimagasser. Denne avskogingen står i dag for nærmere 1/5 av verdens
klimautslipp. Skogbevaring er derfor det mest effektive og billigste
klimatiltaket vi har, og er en stor grunn til at skogbevaring inngår i
forhandlingene om en ny klimaavtale.
Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen
vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene.
Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er
en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak
av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett,
solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent
mettet fett.
Enkelte matvarer inneholder mer enn 70 prosent palmeolje, som kan være
skadelig for helsen. I gjennomsnitt spiser hver nordmann rundt tre kilo
palmeolje hvert år, noe det ikke er lett å unngå. Den billige matoljen
som er skadelig både for deg og naturen finnes i nesten alle
matvaregrupper.
Visste du at Wasa knekkebrød som Solruta, Frukost, Havre, Mineral
plus, Family crisp hvete/spelt og Glutenfritt inneholder palmeolje ?
Det er din helse...ditt liv!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar